Terapija ozemljitve po meridianih

Ozemljitev

Človek je ves čas povezan s soncem in zemljo in oba ves čas ključno vplivala na našo frekvenco. Adolf Just je zapisal, da so naša stopala v določenem smislu tisto, kar so korenine rastlini. Gre za to, da se nam ob stiku z zemljo zniža električni potencial telesa – napetost, ta je posledica elektromagnetnega sevanja, ki ga oddajajo električne naprave okoli nas. Že bosonoga hoja po površini zemlje ima lahko zelo blagodejne učinke na naše telo, na podplatih imamo namreč točko yongchuan, preko katere so se z energijo zemlje povezovali že v kitajski tradiciji.

Dandanes nam primanjkuje te povezanosti z elementom zemlje, sodoben človek ima navadno več energije v zgornjem delu telesa, moralo pa bi biti ravno obratno.  V preteklosti je bilo drugače, in so se pomena povezave z zemeljsko energijo veliko bolj zavedali kot danes. V različnih tradicijah so številne duhovne tehnike,  molitve, ipd. izvajali v položajih, v katerih je prišlo do intenzivnejšega stika z energijo elementa zemlje, predvsem prek točke huiyin. Japonsko tradicionalno sedenje na petah, sedenje v lotosovem položaju, znano iz hinduizma in klečeči molitveni položaj v krščanstvu so vsi zasnovani tako, da je v teh položajih točka huiyin na presredku energijsko odprta. Točki huiyin in yongchuan sta glavni točki, preko katerih so se z energijo zemlje povezovali v kitajski tradiciji.

Zakaj je pomembno, da smo prizemljeni?

Prizemljitev nam pomaga izboljšati zdravje, izboljša nam imunski sistem, prebavo, krvni obtok, harmonizira naše ravnovesje v telesu in uravnava naš bioritem, zmanjša stres, izboljša regeneracijo, tako posledično pridobimo več energije, zaradi katere se nam poveča storilnost in tako lažje uresničujemo svoje ideje. Tadej Pretner v svoji knjigi razlaga, da nam intenzivnejši stik z zemljo pomaga, če želimo hitreje duhovno napredovati, intenzivno čustveno dozoreti in se povezati s svojim bazičnim jazom. Posledično se nam bo okrepilo eterično telo, izboljšal instinkt, in samoozdravitvene sposobnosti, nenazadnje pa bo takšna povezava okrepila tudi učinkovitost procesnih meditacij. Obstajajo številne vaje ozemljevanja, ki jih lahko izvajamo individualno, a verjetno lahko najhitreje vzpostavimo kvalitetno povezavo z energijo zemlje s terapijo odpiranja meridianov, kjer s pomočjo torzijskega polja odpiramo energijske pretoke posameznikov.

Omrežje energijskih kanalov ali meridiani

V našem eteričnem telesu poteka omrežje energijskih kanalov, ki jim pravimo meridiani. Po teh kanalih se pretaka vitalna energija, v tradicionalni kitajski medicini (TKM) ji pravijo chi. TKM govori o glavnih organih, kateri so povezani s polnimi in votlimi organi in specialnih organih. Navadno se začnejo v notranjosti telesa in so razvejani tako, da je chi dostopen vsem delom telesa i povezuje organe s tkivi in sklepi. Sistem meridianov je torej podoben živčnemu ali žilnemu sistemu, povezuje notranji del telesa z zunanjim v funkcionalno celoto in ohranja ravnovesje med yin (polni organi) in yang (votli organi) polarnostjo.

Vsak izmed 12 glavnih meridianov je najbolj aktiven dve uri v določenem delu dneva:

 • Meridian žolčnika je aktiven med 23 – 1 h
 • Meridian jeter je aktiven med 1 – 3h
 • Meridian pljuč je aktiven med 3 – 5h
 • Meridian debelega črevesa je aktiven med 5 – 7h
 • Meridian želodca je aktiven med 7 – 9h
 • Meridian vranice je aktiven med 9 – 11h
 • Meridian srca je aktiven med 11 – 13h
 • Meridian tankega črevesa med 13 – 15h
 • Meridian mehurja je aktiven med 15 – 17h
 • Meridian ledvic je aktiven med 17 – 19h
 • Meridian osrčnika je aktiven med 19 – 21h
 • Meridian trojnega grelca je aktiven med 21 – 23h, kateremu bi lahko rekli energijski organ, saj uravnava hormonske in toplotne pretoke v telesu – ogreva spodnje in hladi zgornje organe.

Med 5 – 7h je dobro opraviti veliko potrebo, ker je takrat aktiven meridian debelega črevesa, med 7 – 9h pa zajtrkovati, saj takrat deluje meridian želodca. Če se ponoči zbuja ob točno določeni uri, je vredno preveriti kateri meridian je aktiven v tistem  času, saj je velika verjetnost, da prihaja do energijske motnje v meridianu. Specialnih meridianov je osem, njihova primarna funkcija je, da uravnavajo energijske tokove v glavnih meridianih.

Povzročitelji motenj pretoka energije v meridianih

Motnje pretoka energije v meridianih povzročajo zunanji in notranji povzročitelji. Pod zunanje štejemo klimatske pogoje, notranji pa so stres in destruktivna čustva. Pomemben faktor igra tudi kvaliteta prehranjevanja, način življenja, itd. Motnje v pretoku energije se lahko odražajo kot zastoj chija, šibak chi, ali v hiper funkciji, nihanje toka chija, porušeno yin in yang ravnotežje, pri obilnih krvavitvah in izgubi telesnih tekočin pa govorimo o izgubi chija.

Postopek odpiranja meridianov

Terapije prizemljitve izvajamo s stimulacijo akupresurnih točk s pritiski prstov in torzijskim poljem.Na začetku in koncu postopka bomo uporabili točki chi hai (dva prsta pod popkom) in ying tang (med obrvmi), preko katerih se uglasimo z osebo. Točki laogung, prek katerih stimuliramo tok energije votlih in polnih organov, ter uskladimo delovanje obeh možganskih polovic osebe.

Sledi stimulacija naslednjih akupresurnih točk:

 • Yang chiao mai – kanal mobilnosti. Njegova primarna funkcija je shranjevanje yang energije. Skupaj z meridianom yin chiao mai uravnavata dnevne in nočne cikle (GB20, B 62).
 • Yin chiao mai – meridian mobilnosti. Hrani ledvični yin, vpliva na vlažnost črevesja, oči in požiralnika (B1, K6).
 • Akupresurna točka ledvičnega meridiana K 10, aktivira energijo jing in krepi ledvice.
 • Akupresurna točka GB 41, ki umirja tok jeterne energije in čisti vlažno vročino s področja genitalij.
 • Akupresurna točka LV 4, umirja tok jetrne energije, zlasti v področju genitalij in sečil.
 • Akupresurna točka SP 1, je ključen za moč eteričnega telesa.
 • Akupresurna točka LV 3, umirja jeterni yang, učinkovita je v primerih zastojev energije v delu trupa nad želodcem in v glavi.