Mnenja udeležencev naših delavnic

24.10.2020 sem se udeležil delavnice Ledeni potop + dihanje po WHM metodi, ki sta jo organizirala Jana in Žiga v okviru projekta Moč diha. Že nekaj časa sem hrepenel po nečem novem, drugačnem, morda na videz nemogočem, ki bi mi omogočilo, da grem stopnjo višje na področju osebne rasti, zdravja in dobrega počutja. Že pri branju samega vabila sem začutil, da je to nekaj kar enostavno moram poskusiti. Nisem bil 100% prepričan, da je to zame, ampak sem si rekel, če ne probaš, nikoli ne boš vedel. Dobili smo se pri izviru Kamniške Bistrice, ki je idealen za izvedbo takšnega dogodka. Svež zrak, gozd, voda, hribi, mir, tišina… Narava je moj drugi dom. Ko sem ju osebno spoznal in z njima spregovoril nekaj stavkov, sem bil navdušen nad njima. Začutil sem ju, in nisem se zmotil. Prijetna človeka sta, topla, z dobro energijo, z nasmehom na ustih, umirjenim tonom, strokovna in zaupanja vredna. Počutil sem se varno od prve do zadnje minute. Po uvodni predstavitvi sta mi v teoretičnem delu dogodka vse razložila o tehniki dihanja, ledenem potopu, Wim Hofu, o svojih začetkih, svoji izkušnji,… V praktičnem delu sta me naučila pravilno dihati, njuno vodenje oziroma glas pa sta me še dodatno umirjala. Med dihanjem so se dogajali procesi in spremembe, ki jih do sedaj nisem bil vajen, nisem jih čutil. Po dihanju sem bil popolnoma sproščen, tako kot že dolgo ne. Počasi smo skočili v kopalke in šli do izvira vode, ki je imela zgolj 4 stopinje. Priznam, še vedno sem bil malo skeptičen. Ampak, ko gledaš njiju, ko poslušaš njun glas, zaslišiš tudi svojega, ki ti pravi, vse bo v redu, zaupaj, verjemi. Še zadnja beseda o fokusu in šli smo v vodo. V prvem delu do pasu, nekaj globokih vdihov in izdihov, potem pa potop do vratu. Po nekaj sekundah sem se popolnoma umiril in začel uživati. Bil sem ponosen naše. Po dveh minutah sem odšel iz vode, saj sem začutil, da je bilo za prvič dovolj. Poslušaj svoje telo, sta mi namreč dejala. Pridemo iz vode, naredimo nekaj vaj, da se je telo hitreje ogrelo in že sem bil nazaj. Ko si v vodi, je namreč občutek kot da si nekje drugje. V nekem drugem svetu. Od takrat naprej sta dihanje po WHM metodi in ledeni potopi moji novi strasti. Bolj sem umirjen, manj v stresu, večjo odpornost imam, bolje se počutim, tokrat prvič v zimi nisem zbolel… Redno diham in redno se namakam. Če je le možno, grem v naravo. Sicer pa imam doma 350 litrov PVC Čeber, katerega sem napolnil z vodo. In to je moj fačuzi.

Jana in Žiga, hvala za vodenje in hvala za to izkušnjo, ki mi je življenje spremenila na bolje. Hvala pa seveda tudi za vajin čas, ki si ga še vedno vzameta, da se gremo namočit skupaj. V vajini družbi se namreč počutim odlično.

Viktor Zupančič


Z ledeno vodo in tehniko dihanja po Wim Hofu sem se srečala že pred delavnico. Zanjo sem se odločila, ker sem znanje o tem želela poglobiti. Jana in Žiga sta nas najprej popeljala skozi postopek tehnike, zato zdaj bolje razumem nekatere odzive svojega telesa po dihalnih vajah in ob potopu v ledeno vodo. Vodena meditacija, ki je temu sledila je bila pika na i👌. Čeprav je vstop v vodo vsakič skoraj enako težak, je tvoja mentalna pripravljenost in osredotočenost tista, ki te pelje do uspeha. Jana in Žiga te na to super pripravita in sta ti ves čas v oporo. Delavnico bi priporočila vsem, ki rabijo v življenju nov zagon, saj te napolni s tako posebno energijo (to začutiš šele po popoldanskem spancu, ki si ga privoščiš po delavnici hehe😜) .


Prijava na delavnico je bila zame do zdaj med večjimi izzivi v življenju. Nikoli nisem bila privrženec zime ter hladnih temperatur. To je bil povod, da sem se nanjo tudi prijavila in nikoli mi ne bo žal za to. Jana in Žiga sta super, vse predstavita na način, da te pritegneta, spoznaš, kaj vse lahko pridobiš. Zame je najbolj pomembno, da v trenutku ko pričneš z dihalnimi vajami pozabiš na vse… sprostiš se in samo dihaš, kar je še bolj izrazito v vodi… Ne spomnim se trenutkov pred tem kdaj sem bila tako sproščena, tako brez skrbi in »prazne glave«. Vedno ko imam priložnost se poslužujem te tehnike in se počutim zelo dobro. Vsakemu, ki omahuje pred prijavo, mu svetujem, da se opogumi, zagotovo mu ne bo žal.

Ana Šinko