Meditacije

Vaja za centriranje in aktivacijo Hare

Zapremo oči in se udobno namestimo. Lahko ležimo ali stojimo, v slednjem primeru naj bodo kolena rahlo pokrčena, medenica pa rahlo zasukana naprej. Če te nekdo pogleda iz strani so glava, ramena, rit in pete v ravni liniji. Držimo se sproščeno, tako da za držo porabimo čim manj energije. Osredotočimo se na dihanje in se postopoma sprostimo. Vsak izdih je sproščanje napetosti in prepuščanje miru. S palcem ali sredincem rahlo pritisnemo na tan tien – točko, ki se nahaja dva prsta pod popkom, najbolje s tem delom kjer so vrtinci, tam je največ energije. Pritiskamo točko, dihamo trebušno in kopičimo energijo v trebuhu okoli 8 minut ali več.Spremenimo prijem, okoli popka primemo mudro diamant in trebušno dihamo okoli 8 minut, lahko tudi dlje. Dihanje naj bo trebušno, ko vdihnemo gre trebuh ven in predstavljamo si kako se v trebuhu formira svetla energijska krogla. Ob izdihu potegnemo trebuh noter toliko, da se tvori pritisk proti hrbtni strani, proti mingmenu, pri tem pa širimo energetsko kroglo navzgor v zgornji in navzdol v spodnji del telesa.

Kako obvladovati naval strahu?

Ob močnem navalu strahu začnemo izgubljati nadzor nad telesnimi reakcijami in strah rad pride do neobvladljive sfere (panike). Do tega pride zato, ker v takšnih trenutkih naša zavestnost oz. duša, v večji ali manjši meri zapusti fizično telo z namenom, da bi se izognila destruktivnim vplivom strahu. V kontekstu hare Japonci pravijo, da duša vstopa v fizično telo in iz njega izstopa ravno skozi haro oz. točko chi hai, tako da predstavlja ta točka vrata za izstop duše/zavestnosti tudi pri napadih strahov. S kombinacijo dihanja s trebuhom in vizualizacije zapiranja hare, lahko zato preprečimo izstop duše/zavestnosti iz telesa, s tem pa tudi zajezimo napad strahu. Pogoj je le, da pravočasno opazimo, da bo prišlo do napada strahu in se takoj ustrezno odzovemo. Tehniko lahko uporabimo vedno, kadar začutimo, da se nas loteva strah. Tudi takrat ko nas je vnaprej strah. Ko enkrat obvladamo spodaj opisano tehniko, začnejo takšni vnaprejšnji strahovi kopneti, saj se zavedamo, da imamo orodje za obvladovanje situacije.

Izvedba

Pomembno je, da se odzovemo takoj, čim opazimo naval strahu.                                                                     

Ukrepamo takole:

  • Na točko chi hai, (leži 2 prsta pod popkom v notranjosti) ki se začne pod navalom strahu nekontrolirano odpirati, položimo dlani tako, da je leva spodaj, desna pa zgoraj, ob tem pa si pod področjem, ki ga pokrivata dlani, predstavljamo črn krog, širok vsaj 15 cm.
  • Začnemo z zbranim, globokim dihanjem, ki ga izvajamo tako, da vdihnemo v trebuh, izdih, ki naj bo 2x daljši od vdiha, pa usmerimo v črni krog in si predstavljamo, da se z vsakim izdihom nekoliko zmanjša, dokler ne ostane le črna točka. Pri tem si lahko pri izdihu pomagamo tudi z blagim krčenjem centralnega dela trebušnih mišic.
  • Olajšanje bomo začutili takoj, kljub temu pa držimo dlani še nekaj minut na točki chi hai in v njej s podaljšanimi izdihi akumulirano energijo.Fire

Fire your inner fire, by tummo breathing technique